блог практичного психолога

блог практичного психолога
Дуже рада вітати вас в своєму блозі!!!))) Маю надію, що матеріали, розміщені в цьому куточку всесвітньої павутини будуть вам корисні.

среда, 6 мая 2020 г.

«10 способів самомотивації»

Самомотивація - це мотивація себе на виконання необхідних завдань, досягнення поставлених цілей. Можна сказати, що це внутрішня мотивація людини, яка при грамотному підході може виявитися набагато більш ефективною і дієвою, ніж зовнішня.
Життєві приклади багатих і успішних людей показують, що одним з найбільш істотних і вкрай необхідних інструментів для досягнення успіху є саме самомотивація.


Самомотивація - це хороший спосіб завжди підтримувати свою працездатність на високому рівні, бути в хорошому настрої. Коли людина впадає в депресію, їй нічого не хочеться робити, опускаються руки, вийти з такого стану може допомогти тільки самомотивація. Також самомотивація необхідна в тих випадках, коли навчання не приносить морального задоволення.
Способи самомотивації
Тепер давайте розглянемо основні способи самомотивації: як саме людина може сама мотивувати себе до виконання необхідних завдань. Все це дуже індивідуально: ті способи і прийоми, які будуть ідеальними для однієї людини, абсолютно не підійдуть іншій, і навпаки. Розвиток самомотивації - це психологічний процес, який багато в чому залежить від особливостей конкретної особистості, її ставлення до тих чи інших питань, її життєвих пріоритетів.
У даній статті розроблені прийоми самомотивації для підлітків і молодих людей, які в силу зміни ситуації в країні через коронавірус або з інших об'єктивних причин не можуть знайти в собі сили продовжувати вчиться, готуватися до ЗНО, радіти життю.
Спосіб самомотивації №1. Постановка цілей. Людині набагато простіше буде виконувати будь-яку роботу, коли вона буде мати конкретну і чітко сформульовану мету, тобто, буде відмінно розуміти, для чого вона це робить. Ставити правильні цілі не так просто, як це може здатися на перший погляд. Причому, кращим способом самомотивації будуть служити найбільш глобальні життєві цілі.
Спосіб самомотивації №2. Візуалізація позитивних наслідків досягнення мети. Коли у людини є важлива мета, відмінним способом самомотивації буде візуалізація і думки про всі позитивні моменти, які з'являться в тому випадку, якщо мета буде досягнута.
Наприклад, подумайте про те, що ви зможете вступити в відмінний рейтинговий ВНЗ і освоїти затребувану і високооплачувану професію, якщо будете старанно вчитися і добре здасте ЗНО (не кажучи вже про те, що завжди приємніше поступити на бюджет і отримувати стипендію за хороші оцінки).
Уявіть, як виросте ваш рівень життя і фінансовий стан, що у вас з'явиться власний будинок, автомобіль і все те, до чого ви прагнули. Такі думки, без сумніву, повинні мотивувати.
Спосіб самомотивації №3. Візуалізація негативних наслідків недосягнення мети. Прийом, протилежний попередньому: в цьому випадку необхідно думати про все те негативне, що може статися, якщо мета не буде досягнута.
Наприклад, за погане навчання можуть вигнати з коледжу або ВНЗ, через погану роботи людина може залишитися без заробітку і засобів до існування, їй ні за що буде жити, не буде чим повертати кредити, вона загрузне в боргах і т.д.
Спосіб самомотивації №4. Гроші як мотиватор. Для багатьох людей гроші є головним мотивом виконання будь-якої роботи і досягнення будь-якої мети - це факт. Особливо мова тут йде про тих людей, у яких мало грошей.
Що ж, якщо для вас гроші - хороший мотиватор, то чому б не використати цю позицію собі на благо? Переводите всю свою роботу, все результати своєї праці на навчання, на заняття, весь час, яке ви витрачаєте, в грошові одиниці, і це буде відмінно вас мотивувати, щоб потім повернути, тобто заробити (відпрацювати, повернути собі) ці гроші.
Спосіб самомотивації №5. Успіх і суспільне визнання як мотиватор. Коли у людини є гроші, і її нижчі потреби (в їжі, безпеці, житлі і т.д.) задоволені, згідно знаменитої піраміди Маслоу, у неї з'являються більш високі потреби: в самореалізації і суспільному визнанні.
Для такої людини саме вони зможуть стати хорошим способом самомотивації: якщо вона буде добре вчитися, працювати над собою, і мета буде досягнута, то, по-перше, у неї підвищиться самооцінка, по-друге, про її успіх дізнаються і заговорять інші (друзі, батьки, вчителі), а для неї це теж дуже важливо.
Спосіб самомотивації №6. Книги, фільми, музика для самомотивації. Про те, як правильно мотивувати себе на досягнення результату, можна дізнатися і зі спеціалізованої літератури. Можливо, в ній знайдуться якісь способи самомотивації, які відмінно підійдуть конкретно для вашої ситуації. Книги для самомотивації не обов'язково купувати - їх можна завантажувати в інтернеті в будь-яких зручних форматах, наприклад, в аудіо.
Так само можна дивитися мотивуючі фільми (як документальні, так і художні - про подолання труднощів, досягнення успіху) і слухати мотивуючу музику (тут дуже добре підходить класика - у окремих людей вона підвищує працездатність).
Спосіб самомотивації №7. Ще одним інструментом самомотивації можуть служити історії успіху багатих знаменитостей або просто якихось людей, на яких ви хотіли б бути схожі, чий шлях хотіли б пройти, чиї досягнення хотіли б повторити
Спосіб самомотивації №8. Публічна постановка мети. Можна використовувати і такий цікавий спосіб самомотивації: зафіксувати свою мету публічно (написати про неї в соцмережі, на форумі, в своєму блозі, розповісти якомога більшій кількості людей про те, чого і як ви хочете досягти). Далі можна в такому ж форматі регулярно звітувати про кроки, виконані для досягнення мети. Це буде дуже добре мотивувати до роботи, до навчання, адже якщо ви не досягнете мети - ви впадете в очах всіх цих людей, серед яких будуть ваші друзі, знайомі, близькі.
Різновидом такого способу самомотивації може бути навіть суперечка: ви можете посперечатися з кимось, що досягнете такої-то мети в такі-то терміни. При цьому за виграш у суперечці повинен покладатися якийсь істотний приз, не обов'язково грошовий, може бути чисто психологічний.
Спосіб самомотивації №9. Винагорода за досягнуті цілі. Ви також можете використовувати якийсь аналог матеріальної мотивації як інструмент для самомотивації. Тобто, пообіцяти собі за досягнення бажаного результату певний матеріальний приз.
Спосіб самомотивації №10. Змагання як мотиватор. І, нарешті, змагання між двома людьми: хто швидше прийде до поставленої мети. Цей спосіб, звичайно ж, підійде для людей, що мають схожі цілі. Причому, якщо використовувати його - до гарних результатів прийдуть обидва: і переможець змагання, і той, хто програв. Можна сказати, що програш у цьому випадку буде носити формальний характер і теж принесе хороші результати, якщо людина реально прагнула перемогти.
Наприклад, можна посперечатися з одним або однокласником, хто краще закінчить семестр або навчальний рік.

Тепер ви знаєте, що таке самомотивація, для чого вона потрібна, і які способи самомотивації можна використовувати. Найкраще використовувати відразу кілька прийомів самомотивації в комплексі, можна брати як запропоновані інструменти, так і якісь інші, більш індивідуальні. Таким чином, це призведе до досягнення найкращих результатів.
Бажаю правильної самомотивації і успіхів в досягненні мети!


Комментариев нет:

Отправить комментарий