блог практичного психолога

блог практичного психолога
Дуже рада вітати вас в своєму блозі!!!))) Маю надію, що матеріали, розміщені в цьому куточку всесвітньої павутини будуть вам корисні.

четверг, 7 мая 2020 г.

«Способи боротьби з депресією під час карантину»


   Пандемія коронавірусної інфекції COVID-19 та вимушений карантин вплинув на кожного з нас. Комусь страшно підхопити недугу, хтось у полоні паніки, яка нагнітається все дужче, хтось не може всидіти вдома, а хтось втратив роботу чи улюблене заняття. Як не втратити ґрунт під ногами та не впасти у депресію?

Що таке депресія?
Депресія - це захворювання, за якого людина впродовж щонайменше двох тижні відчуває пригніченість та безнадію, втрачає інтерес до активностей, які раніше приносили задоволення, та не може виконувати повсякденні справи. Неможливо виділити однієї причини, від чого вона виникає. Швидше - комплекс різних факторів: біологічних (спадкова схильність), соціальних (стреси, події, що призвели до психотравм, тощо) та психологічних (особливості мислення людини, її сприйняття себе, світу та оточення).
Про цю недугу можемо говорити тоді, коли в людини більше двох тижні є такі прояви: пригнічений настрій, що триває впродовж дня або більшу його частини; втрата задоволення від діяльності, яка раніше подобалась; порушення сну (безсоння чи надмірна сонливість); зміна маси тіла (втрата апетиту чи, навпаки, переїдання); труднощі з концентрацією уваги; зниження енергії, втома; сповільнення рухів та мови або надмірна метушливість, збудливість; відчуття, що ти підвів себе чи своїх рідних; відчуття безнадії, втрата сенсу життя; суїцидальні думки. Багато тривожних новин в Україні та світі, карантин, зміна звичного способу життя, зменшення заробітків - ті фактори, що можуть сприяти виникненню депресивних розладів у людей.
Як же запобігти депресії?
Дуже важливо дотримуватись інформаційної гігієни - обмежити перегляд тривожних новин, ретельно добирати джерела в інтернеті, де черпаєте інформацію, не «вестись» на коментарі та публікації в соцмережах, що провокують паніку та негатив. Важливо планувати свій день, вносити в денний розклад не тільки корисну діяльність (навчання, приготування їжі, прибирання тощо), але й активність, що приносить задоволення (читання, фільми, творчу роботу). Спілкуватись із рідними та друзями, адже це можна робити дистанційно. Пам’ятати, що в нас є близькі люди, які можуть підтримати нас, а ми - їх у складний час. Обов’язково не забувати про фізичну діяльність, спорт, рухливі заняття чи ігри. Знаходьте можливість для розвитку, навчайтесь нового. Пам’ятайте, що це тимчасові труднощі, за якийсь час карантин мине, і ми повернемось до нашої звичної діяльності.
Що робити, якщо вже маєте симптоми депресії?
Скласти список корисних чи приємних активностей. Навіть якщо важко, намагатися виконувати свою роботу чи обов’язки, продовжувати вчитися та розвиватися. Розділіть виконання кожної справи на маленькі кроки. Не забувайте щоразу похвалити себе за зроблене. Було непросто, проте ви - молодець! Додати простої фізичної діяльності. Під час карантину нема можливості для повноцінної прогулянки, але ви можете пройтись у магазин по продукти, зробити легку зарядку вранці чи вивчити нові вправи за допомогою відеоролика. Не намагайтесь всім догодити - це неможливо. А шкоди вашому психічному здоров’ю це може завдати. Ставте перед собою реальні та досяжні цілі - не варто вимагати від себе занадто багато. Є речі, на які ми не можемо вплинути, які від нас не залежать. Якщо вам погано - зверніться по допомогу до рідних, можливо, вам бракує підтримки та уваги. Не зволікайте та звертайтесь до лікарів якщо стан погіршується.
         Алкоголь – не вихід!
Алкоголь, можливо, на перший погляд, видається дієвим способом зняти напруження чи поліпшити настрій. Проте цей спосіб хибний. Алкоголь та наркотики лише посилюють депресію і є, швидше, втечею від проблеми, а не її розв’язанням чи лікуванням.
Чи можна цю недугу подолати самому?
У людини з депресією можуть бути не всі симптоми. Відповідно, залежно від наявності симптомів, ступеня їхньої вираженості депресія може протікати в легкій, помірній та важкій формі. За легкої форми людина може мати кілька симптомів (пригніченість, втрата інтересу до улюблених справ, розлади сну чи зміна маси тіла чи інші), проте загалом це майже не впливає на звичний спосіб життя. Така людина може продовжувати вчитися, ходити на роботу, виконувати домашні справи. За помірної депресії вираженість цих симптомів є значною і людині стає досить важко давати раду зі своїми обов’язками. Важка депресія - захворювання, що дуже обмежує функціонування людини, вона не може впоратися з домашньою роботою, їй важко підтримувати спілкування, її можуть відвідувати суїцидальні думки чи наміри. Відповідно, і лікування є різним. За легкого перебігу подолати депресію можна за допомогою психотерапії, не вживаючи медикаментів. Розроблені рекомендації щодо подолання депресії, що полягають у роботі з негативними думками, наданими значеннями, поведінковій активації (фізична, соціальна тощо), зміна проблемної поведінки. В разі важкої депресії обов’язково треба звернутись до лікаря для надання кваліфікованої медикаментозної та психотерапевтичної допомоги. Депресія - не хандра, а захворювання, що вимагає серйозного ставлення до себе. А ще про депресію кажуть, що це хвороба не слабких, а тих, хто занадто довго намагався бути сильним.

Ситуації бувають різними, часто дуже неочікуваними та некомфортними, як-от карантин, проте не варто піддаватися негативним думкам. Намагайтесь критично мислити, не піддаватись паніці та «не опускати рук». У кожній ситуації є вихід, а також не лише темні, але й світлі сторони.

Комментариев нет:

Отправить комментарий